Vigodis

Gottfrid Godis på nätet Snus på nätet Piratlandet Facebook

Lösviktsgodis

Hemmahamn
Tillbaka

 

''

 

 

 

Salt, surt segt eller sött?
I mitten av 80-talet blev det tillåtet i Sverige att sälja godis i lösvikt. Reglerna för försäljning var i stort densamma som i dag.

Produkterna ska vara hygieniskt placerade och konfektyren skulle ligga i separata behållare och den fick plockas endast med hjälp tång, slev eller skopa. Branschen ansågs vara en guldgruva och det öppnades minst en butik varje dag, framförallt i de större städerna.

Bakom uppfinningen låg tre finska studenter, som hade provat försäljning först i Helsinki och i början av 80-talet även i Sverige. Branschen blev dock snabbt överetablerad och många butiker tvingades stänga efter kort tid. Priskriget tog sina offer och konsumenterna blev mera kvalitetsmedvetna. Lösvikten var populärt, men nyhetens behag hade försvunnit. Men trots att det blev mindre antal butiker fortsatte lösviktsgodis att öka.

Efterfrågan på färdigförpackad godis har minskat successivt och i dag finns det tusentals varianter av lösviktsgodis. Under de senaste åren har lösvikten också blivit populär som en sk. lockvara, som säljs jättebilligt för att locka in kunder i butiken. Detta har av naturliga skäl lett till en kvalitetsförsämring, eftersom inget kan i längden säljas med förlust. Kunderna är klokare än så, specialbutiker med kvalitetsgodis och bra service är på väg att åter öka sin andel av lösviktsförsäljningen.  

Ungdomar samt yrkesverksamma kvinnor mellan 25 och 60 år äter mest godis. Vi äter över 14 kilo godis per person i Sverige. Av alla sorter är saltlakritsen den mest älskade och mest hatade varianten. Surisarna äts mest av yngre generationen. Söta gelégodiset tilltalar alla. Skumgodis är favoriter bland barnen. Äldre gillar klassiker som "alltid" har funnits. I vår lösviktsställe hittar man godis för alla smaker och för alla åldrar.

Några av de populäraste sorterna hos Kioskpiraten är Sura Colaflaskor, Center,  Kouvolan  lakrits, Geisha och Ferrari.

 

L

info@kioskpiraten.se

 

Last Modified : 18-06-12 08:37

 

Copyright 2010
Kioskpiraten